Responsive Joomla Templates by BlueHost Coupon

Ce se ascunde intr-o sticla de ulei rafinat?

Created: Saturday, 10 July 2010 Last Updated: Thursday, 16 January 2014 Written by irina

Il folosim in fiecare zi, dar oare ne intrebam: “Este sanatos?”
Uleiul rafinat de floarea-soarelui, in sticle de plastic, cu etichete asemanatoare, cu ungust cu care ne-am obisnuit si la preturi mult mai accesibile decat uleiul uleiul presat la rece, este folosit de aproape fiecare dintre noi in cantitati mari.

Procedeul de obtinere a uleiului rafinat pe scurt
Dupa ce sunt curatate si uscate, semintele sunt supuse unui tratament termic. Uleiul este extras prin presare, iar la a 2a presare este extras cu ajutorul unui solvent, cel mai utilizat fiind hexanul. In Franta de exemplu reglementarile permit ca in uleiul obtinut, cantitatea de hexan ramasa sa nu depaseasca 1mg/kg.
Uleiul astfel obtinut este rafinat, in scopul de a obtine un produs cat mai neutru posibil si care sa placa la cat mai multi consumatori. In timpul rafinarii sunt folosite substante chimice, cum sunt acidul fosforic si soda caustica, despre care se spune ca nu raman in produsul finit.
La simpozionul specialistilor in cancer organizat la Roma in 1956 de Uniunea Internationala impotriva cancerului s-a mentionat ca “prezenta acestor produse chimice in alimentatie este inacceptabila, mai ales cand aceste produse sunt incalzite la temperaturi inalte”.

Efectele rafinarii:
reducerea vitaminei E (si in general a vitaminelor, mineralelor, enzimelor);
uleiul va contine urme de produse chimice (hexan)
uleiul va contine acizi grasi saturati.

Nu am gasit date pentru Romania care sa arate ce reziduuri de substante chimice se gasesc in uleiurile pentru consum. Dar in India de exemplu, doar in 1995 a aparut o lege care a reglementat ca in uleiul rafinat cantitatea maxima de reziduu de nichel sa nu depaseasca 1.5 ppm. Nichelul este folosit in hidrogenarea uleiului si poate provoca reactii adverse (sistemul respirator, ficat, piele, actiune carcinogena).

Ce sa facem daca nu dorim sa folosim un produs care contine hexan si care a fost supus la rafinare cu soda caustica si acid fosforic:
- sa folosim uleiuri presate la rece, nerafinate (este important sa scrie pe sticla ulei presat la rece, deoarece la acest tip de uleiuri nu se utilizeaza decat procedee mecanice, fara nici un fel de chimicale;
sa folosim ghee (unt clarifiat)

Hits: 5407