Responsive Joomla Templates by BlueHost Coupon

Lista fructelor si legumelor in functie de cantitatea de pesticide continuta

Created: Monday, 19 July 2010 Last Updated: Thursday, 16 January 2014 Written by irina

Coaja fructelor si legumelor poate sa contina pesticide, care nu sunt indepartata prin spalare.

In 2009, un ONG din America, Enviromental Working Group, a publicat rezultatele unui studiu realizat intre anii 2000 si 2008 despre continutul in reziduuri si pesticide a 47 fructe si legume.
O persoana care mananca 12 fructe si legume din categoria celor mai contaminate va consuma totodata si aprox. 10 pesticide, in timp ce o persoana care consuma 15 fructe si legume din categoria celor mai putin contaminate va consuma minim 2 pesticide pe zi.

Fructele si legumele cele mai contaminate cu pesticide: telina, piersica, capsuni, mere, afine, nectarine, ardei, spanac, cirese, cartofi, grapefruit, salata verde, morcovi, fasole verde, pere.

Fructele si legumele cele mai putin contaminate cu pesticide: ceapa, avocado, porumb dulce (congelat), ananas, mango, sparanghel, mazare, kiwi, varza, vinete, pepene galben, pepene verde, grapefruit, cartof dulce, prune.

Studii realizate in Franta au aratat ca printre legumele cele mai contaminate cu reziduuri de pesticide sunt ardeiul, telina, piersicile. Procentul cu care este depasita limita legala a contaminarii poate sa fie si de 10%. Aveti mai jos cateva exemple:
- salata verde: pana la 4.3 mg de insecticide (limita este de 0.02 mg/kg);
- cartofi: 12.8 mg de reziduuri de fungicide fata de o limita de 5mg/kg;
- ceapa: 10.9 mg/kg de reziduuri de fungicide fata de limita admisa de 1mg/kg;
- rosii: 1mg de insecticide fata de limita de 0.5 mg/kg.

Repetarea dozelor de pesticide, care chiar daca sunt in cantitati minime, ne va afecta sanatatea cu timpul.

Solutii:
- sa spalam cat mai bine fructele si legumele (putem sa le spalam cu lichid din nuca de sapun sau cu apa si bicarbonat);
- sa consumam cat mai mult alimente bio sau din surse sigure, nestropite cu pesticide.

Surse:
Plan 04 de urmarire a fructelor si legumelor a DGCCRF, Directia Generala de alimentatie IFEN (Institutul Francez al Alimentatiei)
http://www.foodnews.org/methodology.php

Hits: 2876