Responsive Joomla Templates by BlueHost Coupon

Cum sa "cosim" ecologic un teren

Created: Saturday, 31 July 2010 Last Updated: Thursday, 16 January 2014 Written by irina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M-a incantat foarte mult ideea pusa in practica de o asociatie franceza: de a folosi oi de  Soay      pentru defrisarea terenurilor. Stiu ca si in Romania in unele zone atunci cand a crescut prea mare iarba se folosesc oitele autohtone, dar in apropierea Bucurestiului nu am auzit de asa ceva.

Oile de Soay sunt o rasa de oi pitice, care provin din insula Soay din arhipeleagul Saint-Kilda din Scotia. Blana lor este de culoare inchisa maro-negru.
Avantajele acestei rase este ca oile ajung la 40-50 cm inaltime, iarna traiesc afara fara nici o ingrijire si li se da doar un surplus de mancare (1-2 baloti de fan/oaie/iarna). Si in plus nu este nevoie sa fie tunse, blana lor cade singura primavara!

Bineinteles ca sunt si dezavantaje: fiind mai salbatece nu sunt asa de ascultatoare ca oitele domestice...

Si o informatie practica: pretul unui miel de Soay este intre 50 si 120 euro.

Datorita staturii lor joase au fost folosite in Franta pentru defrisarea buruienilor din viile bio, dar bineinteles si a altor terenuri.
Asociatia Naturame care se ocupa in Franta cu inchierea oitelor, are pana la sfarsitul anului oitele inchiriate!

In Romania nu am gasit astfel de oi. Cel putin la cautarea pe internet.

In books.google.com veti gasi o carte in limba engleza despre oitele de Soay: Soay Sheeps: dynamic and selection in an island population, de T.H. Clutton-Brock, Josephine M. Pemberton

 

Hits: 2659