Responsive Joomla Templates by BlueHost Coupon

Materiale periculoase pentru vasele de bucatarie. Ce materiale sa alegem.

Created: Friday, 05 October 2012 Last Updated: Thursday, 16 January 2014 Written by irina

Avem grija sa mancam cat mai sanatos. Dar nu este destul, in mancare pot trece compusi toxici din materialul vaselor in care o pregatim. Tot cautand sa imi schimb vasele de bucatarie am ajuns la vasele din fonta Skeppshult si desi sunt mai scumpe, cu siguranta in 25 de ani de folosire se vor amortiza.

Iata cateva argumente si totdata o lista cu principalele materiale ale vaselor de bucatarie si cu influenta lor asupra mancarii preparate in ele:

- fonta: este un aliaj de fier si carbon si este un material ideal pentru prepararea mancarii. Atentie, nu trebuie sa fie emailate vasele din fonta (unele vase sunt negre, asigurati-va ca nu este email sau teflon). O parere de pe forumuri: este important ca fonta sa fie cat mai fina si de buna calitate ca  sa nu se lipeasca mancarea.
–    aluminiu: produce cantitati mici de gel de alumina, o substanta toxica mai ales pentru rinichi.
–    emailul vaselor  din metal: contine coloranti pe baza de saruri de plumb (extrem de toxice) si care pot trece in mancare;
–    emailul vaselor din ceramica: la fel ca emailul vaselor din metal pot contine coloranti pe baza de saruri de plumb;
–    vase cu invelis ceramic: sunt discutii pro si contra acestor vase, deoarece se pare ca invelisul ceramic ar contine nanoparticule care trec in mancare. Veti gasi mai jos cateva linkuri.
–    cupru: este riscant pentru sanatate doar daca se oxideaza si apar pete verzi pe el. Altfel este un material sanatos. Un alt inconvenient este pretul foarte mare al vaselor din cupru.
–    sticla: poate contine plumb, dar extrem de rar. Este un material sanatos.
–    inox : contine nichel si crom, care nu sunt bune pentru sanatate. Doar inoxul 18/10 (18% crom si 10% nichel)este stabil si nu trec compusi din el in mancare.

Recomandare: Vasele de bucatarie sunt facute sa fie pregatita mancarea in ele. Puteti servi mancarea in ele, dar daca doriti sa o pastrati mai multe zile este indicat sa o mutati in vase din sticla sau portelan.

Daca doriti sa cumparati vase din fonta fara email va invitam in magazinul nostru: www.amorebio.ro/magazin

Surse;
http://www.shopsmartmag.org/2009/04/greener-cookware-you-cant-always-judge-a-pan-by-its-claims.html
http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/is-greenpan-cookware-really-green

Hits: 6000