Responsive Joomla Templates by BlueHost Coupon

Despre Bucataria Ayurvedica

Created: Saturday, 06 December 2008 Last Updated: Thursday, 16 January 2014 Written by Administrator

Bucataria ayurvedica

 

Prima intalnire adevarata cu bucataria ayurvedica a fost, surpinzator,  desi am vizitat si India acum mai multi ani, la un restaurant in Bucuresti. Am ajuns impreuna cu niste prieteni intr-o vara, deoarece pizzeria la care intentionasem sa mergem era inchisa. Entuziasmul pentru acest tip de mancare a aparut la sfarsitul mesei. Cu toate ca mancasem mai putin decat de obicei, aveam senzatia de satietate, iar stomacul era usor ca si cum nu am fi mancat! Si aceasta doar de la condimente! Atunci am luat hotararea sa studiez mai mult despre aceasta arta.

 

Ayurveda inseamna in sanscrita  cunoasterea sau stiinta ("Veda") vietii ("Ayur"). Ideea principala este ca mintea influenteaza corpul. Echilibrul dintre corp si minte determina sa fim sanatosi si sa ne eliberam de boli.

Sanatatea unei fiinte depinde de echilibrul a 3 forte care controleaza activitatea fizica si mentala. Aceste 3 forte, numite Tridosha-uri sunt reflectarea fortelor cosmice in microcosmosul uman.

Aceste 3 dosha-uri sunt: Vata, Pitta si Kapha si daca sunt in echilibru, in proportie egala in corp, apare armonia si absenta bolilor.

 

Caracteristica bucatariei ayurvedice este mancarea echilibrata, armonioasa.

In prepararea hranei nu reteta este esentiala, ci modul de a prepara hrana. Cantitatile din anumite condimente nu sunt impuse intr-un mod rigid, cel care pregateste mancarea ii poate imprima o tenta individuala prin varierea cantitatilor si tipului condimentelor. Nu folositi retetele ca sa gatiti intr-un mod mecanic!  Aveti incredere ca veti reusi cu timpul sa simtiti cat si ce anume condiment sa folositi.

De asemenea este importanta starea pe care o aveti cand pregatiti hrana. Este recomandat ca in timp ce gatiti sa spuneti rugaciuni, sa meditati, sa ascultati o muzica armonioasa. Starea dumneavoastra de armonie se va impregna asupra mancarii, acesta este si unul dintre motivele pentru care aceeasi reteta pregatita de aceeasi persoana nu "iese" la fel de fiecare data.

 

Hits: 4412